Click to order
«blagovesti TV BLOG»

Drama: «Podvižnici pirga Svetoga Save»
od sada na «Blagovesti TV»

Ovo je priča o borbi hilandarskih monaha koji su verom i podvižničkim načinom života sačuvali manastir od katalonskih gusara koji su tri godine opsedali Svetu Goru i manastir Hilandar nadajući se da će doći do blaga.

Novembar, 2022.
Drama autora Mikice Ilića pod nazivom "Podvižnici pirga Svetoga Save" snimljena je 2014. godine i to je priča o borbi hilandarskih monaha koji su verom i podvižničkim načinom života sačuvali manastir i pobedili katalonske gusare koji su tri godine opsedali Svetu Goru i manastir Hilandar nadajući se da će doći do blaga. Uloge u ovoj drami tumače: Miodrag Milovanov (Iguman Danilo), Lepomir Ivković (Don Migel), Dubravko Jovanović (Monah Mitrofan), Boris Pingović (Monah Agaton), Aleksandar Krstić (Gusar), Vladan Živković (Narator), Dragan Vujić (Zvezdoznanac), Fuad Tabučić (Sluga). Lektor: Nataša Šuljagić. Izbor muzike: Predrag Vasić. Ton majstor: Milan Filipović. Reditelj: Miloš Jagodić. Urednik: Vladimir B. Popović

Autor drame, Mikica Ilić rođen je 1972. godine u Sremskoj Mitrovici. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Beogradskog univerziteta i apsolvirao na Bogoslovskom institutu Srpske pravoslavne crkve. Piše kratke priče, pripovetke, novele, romane, eseje, satiru, pozorišne i radio drame. Član je Udruženja književnika Srbije. Sarađuje ili je objavljivao u četrdesetak književnih, bogoslovskih, istorijskih i drugih časopisa, u kojima je objavio oko sto pedeset tekstova i pet knjiga, a to su: "Zapadno – istočni divan" (2003), "Lavirint bez izlaza" (2014), "Povest o apokrifu" (2014), "Osvit dana osmog" (2015) i "Selo Bosut u Sremu" (2012). Zastupljen je u više zajedničkih izdanja i zbornika. Dobitnik je više književnih priznanja, među kojima i nagrada.

Saradnja pisca Mikice Ilića i "Blagovesti TV" počinje objavom drame "Podvižnici pirga Svetog Save". Prvi premijerni termin emitovanja biće sreda, 09.11.2022. godine u 21:00 sat, a nakon tog termina, jednom nedeljno emitovaće se ova poučna i zanimljiva drama u različitim terminima. Svima preporučujem da pogledate ovu dramu, jer nadam se da je to način da vam Sveta Gora i manastir Hilandar budu na korak bliži vašem srcu. Autor je sa 26 godina prvi put posetio Svetu Goru. U razgovoru sa autorom Mikicom Ilićem, rekao mi je da je Sveta Gora na njega ostavila jake utiske i to se vidi na njegovom umetničkom stvaralaštvu.
Novembar, 2022.