Click to order
«blagovesti TV BLOG»

Putopisni film: «Deset dana na Svetoj Gori»
od sada na «Blagovesti TV»

Video materijal i putopisni tekst nastali su tokom mog boravka na Svetoj Gori, 2014. godine. Nakon deset dana boravka na Svetoj Gori poneo sam u svet deo duhovnog iskustva kojeg želim da podelim sa vama. Sveta Gora je do sada oslikana bezbrojnim fotoaparatima i kamerama, a ovo je jedna drugačija priča i to o ličnom duhovnom svetogorskom iskustvu.

Oktobar, 2022.
Odabranim prilozima prikazao sam osim prirodne i duhovnu lepotu Svete Gore. Do sada sam pisao o Svetoj Gori, ali ovom putopisnom reportažom pokušao sam izražajnije prikazati duhovne lepote Svete Gore. U filmu vas vodim kroz lično desetodnevno svetogorsko iskustvo na kojem vas upoznajem sa njenim istinskim duhovnim lepotama. Posetio sam Kareju, zatim manastir Pantelejmon u čijoj sam ikonopisačkoj radionici doživeo svetogorsku mističnu lepotu srednjovekovnog perioda u kojem nema industrijskog preporoda i informacione ere. Upoznao sam znamenitosti manastira Simonopetra, u kojem sam doživeo nezaboravni pogled sa visokih strmih stena na kojima je podignut ovaj manastir. Posetio sam podnožje Atosa, tj. Skit Svete Ane i Karuljske isposnice. Mnogi su me savetovali da ne idem pešice na iscrpljujući put do Karulje, jer se spuštala noć. Nisam mogao da ih poslušam.
Dizajn omota za DVD za film "Deset dana na Svetoj Gori"
Gledajući putopisno-dokumentarni film “Deset dana na Svetoj Gori” doživećete stenovite i nepristupačne peštare Atosa u kojima su u podvigu živeli, mnogi ugodnici Božiji. Takve trenutke jedino film može da zabeleži, jer smatram da bi čoveku rečima to bilo ne moguće prepričati. Pešačio sam, plovio, penjao se, i vozio se u svetogorskom kamionetom, živeo sam deset dana na Svetoj Gori i za to vreme upoznavao ovaj svet u kojem postoje drugačija svetlost dana. Upoznao sam duhovne i prirodne lepote Svete Gore Atonske u kojoj se večno slavi Stvoritelj sveta i gde njeni stanovnici neprekidno upražnjavaju umno-srdačnu molitvu za spas cele vasione.

Boravio sam dva dana u manastiru Hilandar, doživeo manastire Esfigmen, Vatoped, Iveron u kojem se nalazi kapelica posvećena dolasku Presvete Bogorodice na Svetu Goru. Posetio sam Veliku Lavru. Siguran sam da će vam se u sećanje urezati Burazerske kelije sa koje se pruža otmen i nezaboravan pogled prema vrhu planine Atos. Na kraju teško sam se rastao od Svete Gore, ali siguran sam da će svi oni koji će gledati film kroz njegovih 45 minuta filma dovoljno videti o Svetoj Gori da će dobiti volju i želju da posete ovo sveto mesto.

Putopisni film "Deset dana na Svetoj Gori" dostupan je na youtube linkovima koji se nalaze u ovom postu, ali ono što daje posebnost je da od sada postoji emitovanje na online televizijskom kanalu «Blagovesti TV». Na ovaj način, gledajući televizijski program Blagovesti TV, gledaoci će uz ostali program doživeti blage vesti sa Svete Gore.
Oktobar, 2022.