Click to order
«blagovesti TV BLOG»

Predstavljanje muzičkog sastava: «Odigitrija»
na «Blagovesti TV»

Na «Blagovesti TV» imam priliku da predstavim rad mladih ambicioznih ljudi. Ovih dana kontaktirali su me članovi muzičkog sastava «Odigitrija» koji se bave negovanjem duhovne i Etno muzike.

Novembar, 2022.
Želeći da na «Blagovesti TV» predstavim rad mladih ambicioznih ljudi, imam mogućnost da ponudim programsku shemu koju upravo gledaoci biraju. Analizirajući rezultate ankete saznao sam da Etno muzika čini kod gledaoca važan imperativ u ukupnom željenom sadržaju. Kada su članovi «Blagovesti TV» ispunjavali anketu, veliko zanimanje bilo je za Etno muziku. Od 112 ispitanika, čak njih 42% napisalo je da na Blagovesti TV žele videti "Etno muziku". Kao potvrdu rezultata ankete dobio sam pismo članova muzičkog sastava «Odigitrija» koje sam primio pre neki dan. Predstavili su mi se članovi muzičkog sastava "Odigitrija" koji se bave negovanjem duhovne i etno muzike trudeći se da svojim radom doprinesu očuvanju tradicionalne i etno muzike.

Članovi Etno grupa «Odigitrija» su iz Lapova. Uglavnom nastupaju u mestima Eparhije šumadijske i Eparhije braničevske. Česti su gosti u crkvi svetog proroka Jeremije u Vrbovcu. Za početak saradnje, poslali su mi spot pesme "Hvali Gospoda", koji su snimili sa blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa požarevačko – braničevskog Ignatija. Tekst pesme napisao je Sveti vladika Nikolaj Velimirović, a spot je snimljen u manastiru Pokajnica, blizu Velike Plane. Muzički sastav «Odigitrija» je skup pojaca i instrumentalista. Ovu pesmu su napravili kao sastav, i to: Aranžman: Dragan Dugić, Milinko Ivanović, Frula: Milinko Ivanović, Tonski snimatelj: Dragan Dugić, Kamera: Slobodan Ristović, Vladimir Vidojević, Montaža: Slobodan Ristović, Vokali: Nenad Milenović, Kristina i Katarina Popadić, Aleksandra Miletić, Simona Spasić, Nina Marjanović.

Članovi su svoje prvo muzičko iskustvo stekli za crkvenim i manastirskim pevnicama, pa kao svoje primarno interesovanje ističu duhovnu i etno muziku. Upravo zato prva studijska pesma koju je muzički sastav «Odigitrija» snimio je pesma «Hvali Gospoda». Učešćem u brojnim manifestacijama duhovnog i kulturno-tradicionalnog karaktera kao i ostvarivanjem saradnje sa raznim muzičkim pedagozima i izvođačima, članovi muzičkog sastava «Odigitrija» su proširili svoja interesovanja i na predstavljanje i širenje našeg kulturnog nasleđa. Neke od tih manifestacija su: Viteški festival u manastiru Manasija, Miholjski susreti sela u Lapovu, Dani šljive u Stragarima, Dan Moravske šarenice u Lapovu, koncert u Velikom Parku u Kragujevcu u organizaciji CZNTK Abrašević Kragujevac i dr.

U ime svih gledaoca «Blagovesti TV», zahvaljujem se članovima muzičkog sastanava «Odigitrija» što su svoj kulturno-umetnički doprinos podelili sa nama i tako obogatili programsku shemu «Blagovesti TV» televizije koja ima za cilj da mladima približi duhovne vrednosti, a starijima da približi savremene medijske i internet tehnologije. Nadam se našoj budućoj saradnji koja će i dalje negovati sve one vrednosti koje su mladima na duhovnu korist.
Novembar, 2022.