Click to order
«blagovesti TV BLOG»

Film: Starac Josif Isihasta

Na televiziji «Blagovesti TV» pogledajte Šezdeset-petominutni dokumentarac o životu velikog svetogorskog podvižnika,

starca Josifa Isihaste. Film je sa prevodom na srpski.

Septembar, 2022.
Dokumentarac o životu velikog svetogorskog podvižnika starca Josifa Isihaste kao da je osvojio žiri Londonskog filmskog festivala koji se svakog proleća održava u britanskoj prestonici. Sveti Josif Isihasta rođen je 1897. godine u Grčkoj. U želji za asketskim životom, sa 23 godine otišao je na Svetu Goru. Čitav njegov život podseća na život pustinjskih asketa. Kao istinski poštovalac svetootačke tradicije, sveti Josif je pridoneo obnovi pravoslavnog monaštva. Danas oko 2000 monaha i monahinja u svetu svoje duhovno očinstvo vezuje uz njega. Starac Josif bio je svetogorski asketa i isihasta, ali je također pokazivao posebnu pastirsku brigu za hrišćane koji su živeli u svetu.

U ulozi svetog Josifa Isihaste je Jonathan Jackson, holivudski glumac, dobitnik pet nagrada Emmy. Na Festivalu grčkog filma u Londonu 2019. ovaj dokumentarac je dobio pet nagrada festivalskog odbora, uključujući nagradu za video sa pesmom "Molitva za sve" sa stihovima o svetom Josifu. Aranžman je radio Alexandros Fotinos. Muziku za pesmu komponovao je Andreas Katsigiannis, kao i celu muziku za film.

Među ostalim nagradama, žiri je dodelio nagradu: Institutu svetog Maksima Grka za produkciju dokumentarnog filma. Nagradu za najboljeg glumca dobio je holivudski glumac Jonathan Jackson koji je glumio Svetog Josifa. Osim toga, posebna nagrada dodeljena je monasima Svetog manastira Vatopeda na Svetoj Gori za sudjelovanje u filmu, dok je počasna nagrada monasima dodeljena za njihov duhovni i društveni doprinos svetu.
Pripremio: Nenad Badovinac
Septembar, 2022.