Click to order
«blagovesti TV BLOG»

Što je IPTV i da li «Blagovesti TV»
koriste IPTV?

IPTV je internet protokol za televiziju. Iz perspektive gledaoca, to znači mogućnost gledanja televizije putem internet konekcije umesto radio talasa koji se koriste kod gledanja tradicionalne televizije.
Avgust, 2022.
Gledalac može da svoje omiljene TV emisije gleda sa računara ili mobilnih uređaja umesto preko klasične televizije. Za one koji žele gledati televiziju putem internet protokola svoj postojeći televizor moraće da:
  • Nadogradi na pametni TV: Najnoviji modeli televizora (poznati kao "pametni televizori") dolaze namenski za gledanje sadržaja putem internet protokola.
  • ili da koristi Set-Top Box opremu: Ako korisnik ima obični TV, trebaće mu uređaj koji pretvara TV signale u format za Apple TV ili USB dongle stick poput Google Chromecasta.
Što se tiče postavljanja, kućni IPTV sistem bez Smarta TV-a obično uključuje:
  • Internet konekciju
  • Ruter koji se spaja na Set-Top Box ili USB dongle stick
  • Set-Top Box ili USB dongle stick za konverziju IPTV signala u onaj koji je prilagođen TV-u.
Tradicionalna televizija koristi krovne antene koji pretvaraju dolazne radio talase u električne signale koje TV dekodira u sliku i zvuk. Bez obzira da li gledalac ima kabelsku ili satelitsku televiziju, emiteri šalju signale u stvarnom vremenu, zbog čega možete gledati samo ono što je trenutno u eteru. Osim ako nemate uređaj za snimanje, nemate kontrolu nad ponuđenim programima. IPTV protokol radi drugačije, naime, uz IPTV, proces prenosa TV signala sličan je bilo čemu što radite na internetu, npr. od slanja e-pošte do učitavanja web stranice. Kada preuzimate email, njegov sadržaj ne završi odmah na vašem računalu. Dok se preuzima, mejl se deli na mnoge sitne delove koje nazivamo paketi. Svaki od paketa sadrži jedinstvene informacije i dovoljno je fleksibilan da putuje različitim rutama kroz internet do vašeg računara. Osim paketne podele TV signala, za IPTV karakteristična je dvosmerna interaktivnost, a to znači da korisnici imaju više mogućnosti kontrole i personalizacije, često uključujući opciju interakcije. Takođe, umesto ograničavanja gledaoca na određeni programski raspored, IPTV omogućava da gledate što god želite i kad god žele. Jednostavno "recite" svom davaocu TV sadržaja što želite gledati i on će vam to odmah poslati putem IPTV paketa.
IPTV usluge je druga vrsta usluge u odnosu na OTT rešenje. Blagovesti televizija koju pratite preko sajta www.blagovest.tv koristi OTT rešenje koje omogućava linijsko televizijsko 24/ emitovanje putem interneta ali bez IPTV protokola, već korišćenjem internet konekcije i računara ili mobilnog telefona.
Avgust, 2022.