Click to order
«blagovesti TV BLOG»

YouTube kao kraljevska video platforma

Postoji vrlo stabilan potrošački trend kada ljudi na Internetu gledaju video materijal. YouTube je jedan od najstabilnijih lidera u toj internet sferi. YouTube je izvorno stvoren kao usluga video hostinga koja korisnicima omogućava usluge pohranjivanja, isporuke i prikazivanja videa. Odavno se ovaj projekat razvio u moćnu video platformu koja je postala najpopularnija video platforma i druga web stranica u svetu po broju posetioca.
Avgust, 2022.
YouTube kao kraljevska video platforma

YouTube je kreiran u februaru 2005. Steve Chen, Chad Heardley i Jawed Karim, tri bivša zaposlenika PayPala u San Brunu, Kalifornija iskoristili su tehnologiju Flash Video koja omogućava postizanje dobre kvalitete snimanja videa s malom količinom prenesenih podataka. Prvi video, 18-sekundni amaterski snimak Javeda Karima u zoološkom vrtu u San Diegu, postavljen je na YouTube 23. aprila 2005. godine. U novembru 2006. godine, Google je kupio YouTube za 1,65 milijardi dolara.

YouTube donosi Google-u velike prihode, jer to je platforma sa oko 2 milijarde aktivnih korisnika mesečno (uključujući 120 milijuna korisnika smart TV-a), druga je najposećenija web stranica nakon Google.com. Tako je u drugom kvartalu 2021. godine, prihod platforme od oglašavanja iznosio 7 milijardi dolara, što je 83% više nego godinu dana ranije.

YouTube se specijalizovao za oglašavanje, i ovaj segment još uvek donosi najviše novca za platformu (pretplatnici više vole besplatno gledanje s oglasima nego plaćene pretplate). Međutim, plaćene pretplate i ponude platforme — YouTube Music i YouTube Premium — dosegle su 50 miliona plaćenih pretplatnika, što pokazuje da usluga jača svoju poziciju i u SVOD segmentu. Najveći broj plaćenih pretplata, prema analitičarima, dolazi s YouTube Musica, ali važnu ulogu ima i video segment. YouTube gotovo da ne ulaže u vlastite projekte, već je svojevrsni distributer raznih audiovizuelnih sadržaja (od videa sa pametnog telefona do vrhunskih filmova i serija).
YouTube Vs OTT (Blagovesti TV)

Na YouTube platformi moguće je pronaći i pogledati razne filmove i to u velikim količinama, izvrsne kvalitete, i često sa titlovima. Sa druge strane, na "Blagovesti TV" koji ima dva TV kanala i jedan audio radijski kanal, možete videti tematski sadržaj.
YouTube i OTT platforma kao što je "Blagovesti TV" najveći su izvori za isporuku video sadržaja, samo svako tehnologija ima svoj princip rada. Definitifno YouTube platforma, nije izravna konkurencija OTT platformi, kao što su Netflix i Blagovesti TV, u vreme kada je operaterima veliki prioritet zadržati korisnike na svojoj platformi, Blagovesti TV nude nešto novo i korisno.
Avgust, 2022.