Click to order
«blagovesti TV BLOG»

Premijera filma "Sveta Petka - Krst u pustinji" u Beogradu od 06. septembra

Svetska premijera filma "Sveta Petka - Krst u pustinji" održana je u Moskvi 29. avgusta, u okviru 44. Moskovskog filmskog festivala. Srpska premijera filma zakazana je za 6. septembar u MTS Dvorani u Beogradu, a film će se na repertoaru bioskopa naći već od 8. septembra.
Septembar, 2022.
Svetska premijera dugometražnog igranog filma „Sveta Petka – Krst u pustinji“ reditelja Hadži-Aleksandra Đurovića, održana je 29.08.2022. godine na 44. Moskovskom filmskom festivalu u okviru programa „Oko sveta za 8 dana“.

Prateći život pobožne mlade Paraskeve, upoznajemo njen put od obične devojke do najvoljenije i najpoštovanije pravoslavne svetiteljke. Sveta Petka je rođena u Vizantiji, u gradu Epivatu, a živela je i umrla u 11. veku. Posle smrti bogatih roditelja nasledsvo je razdelila sirotinji i zamonašila se u Carigradu. U tom gradu su i počivale njene svete mošti, a zatim su prenete u Trnovo. Počivale su i u Beogradu, a sada se nalaze u rumunskom gradu Jašiju.

Film je sniman na autentičnim lokacijama u Jordanu, Srbiji i Jašiju (Rumunija). Film nas vodi kroz 40 godina iskušenja, unutarnjih ljudskih borbi i bogate vere Svete Petke. Ovaj film nosi priču koja i danas snažno živi u vernicima i poštovaocima Svete Petke. Drama je nastala po istinitoj priči i bestseleru "Petkana", autorke: Ljiljane Habjanović Đurović. Film govori o ljudskoj bliskosti dve žene različitih vera i kulture. O čovekovoj ljubavi prema Gospodu i putu do Njega. O mukama i o borbama koje je Sveta Petka vodila u pustinji. Snimanje filma počelo u aprilu 2018, u manastiru Sveti Roman kod Đunisa u Srbiji. Neke scene su sa tvrđave u Baču. Film je osim u Srbiji, sniman i u Jordanu, i to upravo u pustinji u kojoj je Sveta Petka provela četrdeset godina života.

Sveta Petka – Krst u pustinji” je prva srpsko-jordanska koprodukcija, podržana od Ministarstva kulture Republike Srbije, Sekretarijata za kulturu AP Vojvodine, Filmskog centra Srbije i Kraljevskog filmskog centra Jordana. Film je snimljen sa blagoslovima Blaženopočivših Patrijarha Irineja, Mitropolita Amfilohija, kao i Svetog Sinoda SPC. U nastavku pogledajte trejler za film “Sveta Petka – Krst u pustinji”.

Iz trilera kojeg možete pogledati na gornjem linku može se zaključiti da je ovo film koja govori o univerzalnim moralnim pitanjima čovečanstva. Smatram da su nam potrebni ovakvi filmovi i serije. Nadam se da će ih biti sve više. Jedan od filmova koji takođe govori o hrišćanskoj duhovnosti je i "Kako sam sreo svog duhovnog oca", koji možete gledati na Blagovesti TV. Smatram da ovakvi filmovi stvaraju iskustva koja nas mogu učiniti srećnijima i radosnijima. Omogućavaju nam da pronađemo inspiraciju za naša srećnija iskustva. Tema hrišćanske duhovnosti u filmovima i serijama motivišu mlade da više razmišljaju o zaboravljenoj duhovnosti. Uz ovakve filmove možemo biti bliži jedni drugima. Kad god gledam pravoslavni film obogatim se pozitivnim emocionalnim iskustvom, a upravo danas su potrebne knjige, filmovi i serije koji podstiču srećnija raspoloženja. Sa nestrpljenjem očekujem da pogledam film "Sveta Petka - krst u pustinji".

Septembar, 2022.